Zijn gluten ongezond?
Steeds meer mensen proberen het eten van gluten te vermijden. Is dit verstandig, zijn gluten inderdaad ongezond?
Wat zijn/doen gluten?
Onder gluten wordt een mengsel van eiwitten verstaan. Deze komen voor in o.a. tarwe, spelt en rogge. Wanneer er (veel) gluten worden gegeten kan het slijmvlies van de dunne darm worden beschadigd. Hierdoor ontstaat een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm (lekke darm). Door deze doorlaatbaarheid komen onverteerde voedingsdeeltjes in het lichaam terecht waar ze gezien worden als indringers. Het lichaam gaat hierop afweerstoffen aanmaken. Op deze manier kunnen allergieën ontstaan. Als er bijvoorbeeld een stukje noot door de darmwand heen in de bloedbaan komt, kan er een notenallergie ontstaan.
Naast allergieën kunnen er ook laaggradige ontstekingen ontstaan die het immuunsysteem verstoren. Dit zijn ontstekingen die je niet gelijk merkt, maar die sluimerend op den duur ernstige schade kunnen aanrichten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes.
Welke klachten kunnen er ontstaan?
Een gluten- / tarwe-intolerantie kan leiden tot veel verschillende klachten. Hieronder is een overzicht te vinden van de meest voorkomende klachten.
- Chronische diarree
- Obstipatie
- Plakkende, stinkende ontlasting
- Opgeblazen buik
- Verminderde eetlust
- Braken
- Gewichtsverlies, ondergewicht
- Vermoeidheid
- Bloedarmoede
- Depressiviteit
- Stemmingswisselingen
- Botontkalking
- Onvruchtbaarheid
Naast de bovenstaande klachten kunnen kinderen met glutenintolerantie andere klachten ervaren, namelijk:
- Huilerigheid
- Groeistoornissen
- Vertraagde pubertijd
Wat mag je wel en niet eten?
Tegenwoordig zijn er gelukkig veel goede vervangers van gluten verkrijgbaar. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een overzicht waar wel en geen gluten inzitten:
Vermijden: | Goede producten: | Met mate gebruiken: |
Tarwe | Biologische glutenvrije haver | Maismeel |
Tarwemeel | Quinoameel | Maisgriesmeel |
Spelt | Boekweitmeel | Eat Natural Glutenvrije Boekweit |
Rogge | Teffmeel (wit en bruin) | |
Roggemeel | Kikkererwtenmeel | |
Roggebloem | Rijst(meel) | |
Griesmeel | Aardappelmeel | |
Bulgur | Amandelmeel | |
Couscous | Haver (glutenvrij bij allergie) | |
Graankiemen/-korrel | Havermout (glutenvrij bij allergie) | |
Gort | Havervlokken (glutenvrij bij allergie) | |
Grutten | Havermeel (glutenvrij bij allergie) | |
Mout | ||
Kamut |
Conclusie
Mijn advies is om gluten zoveel mogelijk te vermijden. Pas wel op met glutenvrije producten, want hier zijn vaak veel suikers aan toegevoegd. Maak bij voorkeur zelf producten, zodat je precies weet wat erin zit. Heb je een glutenallergie of bijvoorbeeld vragen over hoe je jouw darmwand weer kan herstellen? Neem dan contact op.