Wil je afvallen, aankomen, darmklachten verminderen of gezonder eten? Voor iedereen geldt een ander optimaal voedingsadvies. Wat is de beste voedingsinname voor jou?
Wat is jouw hulpvraag?
Heb je klachten, wensen of wil je graag weten of jouw huidige voedingsinname wel goed is? Voor iedereen kan het fijn zijn als er door een voedingsdeskundige gekeken kan worden naar het huidige voedingspatroon. Is de verhouding van koolhydraten/eiwitten/vetten goed en worden er wel voldoende vitamines, minderalen en omega 3 vetzuren binnengekregen?
Aankomen of afvallen
Ben je tevreden met jouw gewicht of mag er iets af of bij? Er zijn verschillende diëten waardoor je waarschijnlijk door de bomen het bos niet ziet. Wat voor jou het beste is zal heel persoonlijk zijn. Voor sommige mensen kan ene koolhydraatarm of vetrijk dieet prettig zijn, terwijl anderen zich juist beter voelen door wat meer koolhydraten binnen te krijgen. Afhankelijk van jouw wensen en klachten wordt een menu/advies opgesteld.
Diabetes
Diabetes type2 komt steeds vaker voor in Nederland. In 2024 wordt het aantal op 1.2 miljoen geschat en er zullen naar verwachting alleen maar meer bijkomen. Deze ziekte wordt vrijwel altijd veroorzaakt door de verkeerde inname van voeding. Het voordeel hiervan is dat het met de juiste inname van voeding kan worden voorkomen en kan worden behandeld. Wanneer er sprake is van Diabetes type2 dan kunnen de kosten van het voedingsadvies volledig via de ketenzorg worden vergoed. Dit gaan niet van het eigen risico af. Via de huisarts kan dit worden aangevraagd.
Maag- en darmklachten
Veel mensen hebben last van maag- en /of darmklachten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Misschien is er een intolerantie voor bijvoorbeeld lactose of gluten. Het kan ook zo zijn dat het slijmvlies in de darm teveel doorlaatbaar is of er kunnen schimmels/parasieten in de darmen zitten. Afhankelijk van de klachten kan er een voedingsadvies worden gemaakt en kunnen er eventueel (tijdelijk) supplementen worden geadviseerd zodat hopelijk de klachten zullen verminderen/verdwijnen.
Directe Toegankelijkheid
Vanaf 2011 is de diëtist vrij toegankelijk. Dit betekent dat het niet wettelijk verplicht is om een verwijsbrief van de huisarts te krijgen.
Intakegesprek / Eerste consult
Het eerste consult van 60 minuten met 30 minuten uitwerktijd bestaat uit een intakegesprek waarin zaken worden besproken als: persoonlijke situatie, doelen, huidig voedingspatroon, valkuilen en wensen. Indien gewenst zal de huidige voedingsinname worden berekend en hieruit komt een persoonlijk voedingsadvies voort. Dit voedingsadvies zal in een vervolgconsult worden besproken. Persoonlijke consulten bestaan uit:
- Analyse van de huidige leefstijl en valkuilen op basis van een intakegesprek en een voedingsanamnese;
- Bespreken van wensen en behoeften;
- Praktisch leefstijladvies en heldere uitleg;
- Een persoonlijk voedingsadvies;
- Het stellen van realistische doelen;
- Intensieve begeleiding;
- Behalen van doelen en behouden van resultaten.
De diëtist analyseert het eetpatroon en signaleert de aandachtspunten en valkuilen in het eetgedrag. Er wordt rekening gehouden met gewoontes, voorkeuren en leefstijl, waardoor de adviezen altijd persoonlijk en praktisch uitvoerbaar zijn.
Vervolgconsulten Afhankelijk van de reden van de behandeling wordt er een nieuwe afspraak gepland. Het voedingsadvies wordt besproken en er worden doelen gesteld.
Vervolgconsulten duren een half uur. In de meeste gevallen zijn er meerdere consulten nodig om de gestelde doelen te behalen. De frequentie ervan is afhankelijk van hoe de behandeling verloopt en wordt in overleg bepaald. De behandeling wordt zo optimaal mogelijk afgestemd op de persoonlijke situatie. De opbouw van een nieuw eet- en beweegpatroon is namelijk een proces dat bij iedereen anders verloopt.
Als je een afspraak wilt annuleren dient dit minimaal 24 uur van tevoren te gebeuren, anders zal de gereserveerde tijd in rekening worden gebracht.
Vergoeding
Indien je diabetes type 2, copd of astma hebt, dan kan de vergoeding via de Ketenzorg lopen. Hiervoor zijn er voor jou dan geen kosten en wordt alles volledig vergoed. Hiervoor is een verwijzing van de huisarts nodig. Voor de overige klachten/aandoeningen geldt dat in 2024 drie uur dieetadvisering wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit gaat wel van het eigen risico af.
Voor kinderen tot 18 jaar is er geen eigen risico. Sommige mensen zijn aanvullend verzekerd, waardoor de mogelijkheid er vaak is dat er meer uren worden vergoed.
Een overzicht van zorgverzekeraars en hun voorwaarden voor vergoeding van dieetadvisering via de basisverzekering is aan te treffen op de website van Independer.