Heb je een kinderwens, ben je zwanger of ben je (recent) bevallen? De inname van de juiste voedingsmiddelen rondom de zwangerschap is voor zowel de (toekomstige) moeder als de (ongeboren) baby erg belangrijk.
Optimale voorbereiding op zwangerschap: advies voor lichaam en geest
Wat spannend! Je hebt besloten om zwanger te willen worden, of misschien probeer je het al een tijd en lukt het niet. Voor het zwanger zijn is het belangrijk dat jouw lichaam in een goede conditie is. Dit geldt zowel op fysiek als mentaal gebied.
Door o.a. een goed gewicht te hebben, voldoende te bewegen, te stoppen met het drinken van alcohol en frisdrank en te zorgen dat jouw vitamine- en mineralenstatus in het lichaam optimaal is, door inname van de juiste producten en eventueel supplementen, kun je er voor een groot gedeelte voor zorgen dat het fysieke deel in orde is. Voor de meesten is het echter onbekend wat precies goede voeding is en welke supplementen er eventueel genomen moeten worden.
Voeding per trimester: essentiële tips voor een gezonde zwangerschap
Er groeit een klein mensje in jou. De inname van de juiste voedingsmiddelen in nu extra belangrijk! Eten voor twee is zeker niet nodig, minimaal 2 keer zo goed eten zeker wel. Wat je juist wel en niet moet eten is per trimester wisselend.
Het 1e trimester
In het eerste trimester kan de inname van voeding erg lastig zijn door o.a. misselijkheid. Ook is dit een erg spannend trimester omdat hier de meeste miskramen plaatsvinden. Door inname van de juiste vitamines en mineralen kan dit risico aanzienlijk worden verkleind.
Het 2e trimester
Voor de meeste zwangere vrouwen is dit het fijnste trimester. Jouw kindje is flink aan het groeien en dat is waarschijnlijk goed te zien en te voelen. Voor de botopbouw is calcium nodig, maar zorg ervoor dat er wel voldoende vitamine D, vitamine K en magnesium is jouw lichaam aanwezig zijn, of worden ingenomen. Deze zorgen er namelijk voor dat de calcium goed wordt opgenomen.
Het 3e trimester
De hersenontwikkeling is hier volop aan de gang. De inname van omega-3 vetzuren en dan met name DHA draagt bij aan een goede hersenontwikkeling. Eet hiervoor vette vis zoals zalm/makreel/haring/sardines. Neem dit alleen niet vaker dan 1 keer per week i.v.m. de zware metalen die hier in (kunnen) zitten. Om toch voldoende DHA binnen te krijgen is een supplement aan te raden.
Voeding na de bevalling: gezonde keuzes voor moeder en baby
Door de bevalling ben je in een korte tijd aardig wat kilo’s verloren, maar voor de meeste vrouwen is het moeilijk om de laatste kilo’s eraf te krijgen. Geef je borstvoeding? Zo ja, dan is het belangrijk om de juiste producten te nemen, want dit kan voor jouw kindje veel verschil maken. Ook in het eerste jaar van jouw baby zijn/haar leven is het belangrijk wat hij of zij binnenkrijgt qua vaste en vloeibare voeding.
Voeding voor de moeder
Zo fijn dat je nu weer meer producten mag eten die tijdens de zwangerschap ‘verboden’ waren. Vooral sushi staat bij de meeste vrouwen bovenaan. Indien je borstvoeding geeft is het van belang om onder andere voldoende calcium binnen te krijgen, bij voorkeur niet uit melk, maar uit bijvoorbeeld yoghurt/amandelmelk/havermelk/kefir.
Wil je snel van jouw zwangerschapskilo’s af, dan is het aan te raden om niet een streng dieet te volgen. Dit zorgt ervoor dat jouw hormonen nog meer in de war raken waarmee de kans wordt vergroot op een postnatale depressie. Wil je op een verantwoorde manier afvallen en/of weten wat de beste keuzes zijn qua producten?
Voeding voor de baby
In het eerste jaar is de inname van de juiste voedingsstoffen het belangrijkste ooit. Zoals bij de meesten bekend zal zijn is borstvoeding de beste keuze. Wist je dat zelfs de plaats/ruimte waar je borstvoeding geeft de samenstelling ervan bepaalt? Indien het niet lukt om borstvoeding te geven of je dit liever niet doet, dan wil ik graag helpen om te kijken welke melk enz. het beste zijn voor jouw kindje.
Naast de voeding wordt geadviseerd om vitamine D te geven. Geef deze bij voorkeur in druppelvorm, waarbij het is gemengd met olijfolie of MCT-olie (uit kokos). Vaak wordt zonnebloem- of arachideolie (pinda) gebruikt. Beide bevatten omega-6 vetten die ontstekingsbevorderend zijn en mocht jouw kindje een allergie hebben, dan is pindaolie uiteraard niet aan te raden.
Wil je meer weten of een afspraak maken?
Een afspraak maken is zo gedaan. Daarnaast heb ik in verschillende plaatsen een praktijkruimte. Kijk hier welke bij jouw in de buurt zijn.