Groente en fruit zitten vol met bestrijdingsmiddelen

Groente en fruit zitten vol met goede vitamines en mineralen en zijn hierom belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid.
Tegenwoordig is het helaas zo dat deze ook vaak vol zitten met bestrijdingsmiddelen. Een niet biologische appel bevat zelfs meer dan 20 soorten pesticiden!
Het is erg schadelijk om teveel pesticiden binnen te krijgen, met name voor kinderen.

Hieronder is te zien welke groente- en fruitsoorten de meeste bestrijdingsmiddelen bevatten.

  1. Appels
  2. Aardbeien
  3. Nectarines
  4. Druiven
  5. Perziken
  6. Peren
  7. Paprika’s
  8. Bessen
  9. Spinazie
  10. Boerenkool

Het is belangrijk om deze producten bij voorkeur biologisch te eten, of anders goed schoon te maken. Met alleen afspoelen verwijder je zeker niet alle pesticiden. Juglen Zwaan geeft onderstaande adviezen.

*Zo verwijder je de bestrijdingsmiddelen van je groente en fruit:

Wassen met een base zoals natriumbicarbonaat: het 12 – 15 minuten laten weken van fruit in natriumbicarbonaat kan verschillende soorten bestrijdingsmiddelen met 80% of meer laten afnemen. De onderzoekers melden een verhouding van  10 gram natriumbicarbonaat op 1 liter water.

Wassen met een zuur zoals azijn: een 10% verdunning met water kon enkele bestrijdingsmiddelen op tomaten met 43 – 92% verminderen. Een zwak zuur zoals waterstofperoxide (H2O2) kan bestrijdingsmiddelen op bloemkool met 17 – 32% doen afnemen.

Wassen met koud water: belangrijk is wel dat er een speciale groenteborstel bij wordt gebruikt om effectief te zijn. Het weken van groente in koud water is met een afname van slechts 12% niet echt effectief .

Schillen: hoewel schillen effectief kan zijn in het verwijderen van bestrijdingsmiddelen, is het ook zonde omdat met de schil vele waardevolle voedingsstoffen verloren gaan.

 Blancheren: dit betekent het voedsel heel kort blootstellen aan kokend water, waarna het in koud water wordt gedompeld. Met deze techniek neemt de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gemiddeld met meer dan 50% af.

 Koken: het koken van fruit kan de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen tussen de 40% en 90% laten afnemen volgens onderzoekers. Helaas kan het ook zorgen voor afname van de hoeveelheid vitamine C.

 Zoutoplossing: wassen in een oplossing van keukenzout (natriumchloride, NaCl) kan voor een flinke afname zorgen van bestrijdingsmiddelen. Geadviseerd wordt een oplossing van 5 – 10% natriumchloride in water gedurende 15 minuten.

 Bevriezen: opvallend is dat sommige bestrijdingsmiddelen afnemen door blootstelling aan kou. De vriezer kan voor afname zorgen, maar deze methode is volgens de onderzoekers minder effectief dan de bovengenoemde methodes.

 Combinatie

Een combinatie van de bovenstaande methodes werkt het beste. Het is eigenlijk van de gekke dat we onze groenten en fruit zouden moeten wassen in warm en koud zuur/basisch water om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen grotendeels te verwijderen. Daarbij komt ook dat er vaak systemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt die niet op de schil zitten, maar in het gehele gewas. Gelukkig wordt het gebruik van deze middelen steeds meer aan banden gelegd. Als je het combineren van bovenstaande methodes niet ziet zitten, kun je ook elektrolyse overwegen:

 Elektrolyse nieuwe bewezen oplossing

Vroeger waren elektrolyseapparaten groot en duur, maar door moderne technieken kan dit nu ook compact en betaalbaar. Toen ik op onderzoek ging in de medische literatuur zag ik inderdaad aanwijzingen dat elektrolyse glyfosaat, maar ook andere bestrijdingsmiddelen, effectief kan afbreken. Volgens laboratorium onderzoek blijkt de AquaPure pesticiden remover op basis van elektrolyse uitstekend z’n werk te doen.

 *bron: ahealthylife.nl

 Gelukkig zijn er ook groente- en fruitsoorten die geen of zeer weinig pesticiden bevatten. Onderstaande producten kunnen ‘veilig’ worden gegeten.

  1. Avocado
  2. Ananas
  3. Ui
  4. Wortel
  5. Kiwi
  6. Asperges
  7. Mais
  8. Meloen
  9. Mango
  10. Zoete aardappel

Neem dus bij voorkeur zo min mogelijk producten uit de ‘slechte lijst’ en als je deze neemt zorg er dan voor dat deze biologisch zijn en/of deze goed gereinigd worden voordat het wordt gegeten.